Slovenska vlada dopustila nešto višu maržu za benzin i dizel

Bez autora
Feb 27 2024

Slovenska vlada je danas donijela izmjene i dopune Uredbe o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata, kojom se neznatno povećava najveća dopuštena marža za benzin i dizel.

Ipak, daljnje ograničavanje marže pozitivno će utjecati na razinu maloprodajnih cijena pojedinih naftnih derivata, a time i na inflaciju, ističu u Vladi.

Vlada je na temelju opetovanih poziva distributera odlučila podići najveću dopuštenu maržu za benzin i dizel. Najveća dopuštena marža za litru dizela tako se mijenja s 0,0683 na 0,0783 eura, a za litru bezolovnog benzina s 0,0694 na 0,0794 eura. Maksimalna dopuštena marža za ekstra lako loživo ulje ostaje nepromijenjena.

Uredba stupa na snagu sa sljedećim regulatornim razdobljem koje počinje 27. veljače i vrijedi do uključivo 25. ožujka.

Kako ističu u Ministarstvu zaštite okoliša, klime i energetike, zadržavanje ograničenja najviše dopuštenog iznosa marže pozitivno će utjecati na prodajne cijene motornih goriva, a time i na inflaciju. To je još uvijek iznad prosjeka u eurozoni, što, poručuju iz ministarstva, znači da se stopa inflacije mora postupno smanjivati kako bi se spriječile njezine negativne posljedice za ljude i poslovno okruženje.

"U slučaju da uredba ne predlaže ograničenje marži, maloprodajne cijene benzina i dizela dodatno bi porasle, što može utjecati na konkurentnost tvrtki na međunarodnim tržištima, odnosno može utjecati na socijalnu situaciju krajnjih potrošača", poručuju iz ministarstva. ističe.

Najvišu dopuštenu maržu Vlada je prvi put ograničila krajem studenog prošle godine. Protiv ove odluke tvrtke Petrol i Mol podnijele su inicijativu za ocjenu ustavnosti s prijedlogom za privremenu obustavu. Vlada te dvije inicijative smatra nedopustivim. Ustavni sud o tome još nije odlučio.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik